Over Kwekerij Heutinck

In 1986 was Peter als hovenier werkzaam, maar hij had de wens om als ondernemer verder te gaan. Hij begon met de vaste plantenkwekerij Heutinck aan de Wessel van Eylllaan in Borculo. In 1997 kwam zijn broer Hemmie bij de kwekerij werken om hem te ondersteunen. Met de liefde voor planten van Peter, het analytisch vermogen van Hemmie en een gemeenschappelijke visie op ondernemen, samenwerken en enthousiasmeren is Kwekerij Heutinck uitgegroeid tot wat het nu is. Borculo is onze hoofdlocatie waarvanuit we de meeste planten versturen. Door grote groei is hier in 2018 nieuw gebouwd met onder andere de kantoren, laaddocks en een hal. De locatie heeft onder andere +2 ha pottenvelden en +4 ha volle grond velden.

De groei

In 2006 zijn Hemmie en Peter gaan samenwerken met Gerrie Wolters om elkaar en de kwekerijen te versterken. Hierdoor ontstond in Duitsland, Heutinck Pflanzen GmbH. Locatie Nordkirchen kweekt schaduwplanten en maakt zomerstek. Vanuit deze locatie worden alle Duitse klanten beleverd. Op deze locatie hebben we een +1,5 ha kas en +1,8 hectare pottenveld.

In 2013 is er een samenwerking aangegaan met kwekerij Twenthe-DCW- in Enschede. Dit is een die zowel qua teeltmogelijkheden (moderne kassen), als arbeidspotentiaal (sociale doelstelling) een mooie aanvulling is op de bestaande twee kwekerijen. Vele van de werkzaamheden op deze locatie worden door ons uitgevoerd in nauwe samenwerking met DCW, Dienst Complementaire Werkvoorziening van gemeente Enschede. Op onze locatie in Enschede worden in een kas van +1 ha onze moederplanten verwerkt tot uitgangsmateriaal voor de pottenteelt en overwinteren half winterharde vaste planten. Daarnaast is er op deze locatie nog +1,5 ha aan buitenvelden.

In 2015 is de samenwerking aangegaan met kwekerij Spitsbergen-Willemsen en is Peter Willemsen het team komen versterken. Twee jaar later zijn wij gaan samenwerken met Novatec, die voor ons op contract teelt.

In 2018 begon de nieuwbouw van het hoofdkantoor in Borculo met de gedachte om hiermee een tiental jaren vooruit te kunnen. In 2019 is het gebouw in gebruik genomen, door de onverwachte snelle groei van het bedrijf is er alweer bijna sprake van ruimtegebrek.

Daarom is er eind 2020 een nieuwe bedrijfslocatie bij gekomen aan de Needseweg in Borculo. Op deze locatie wordt vooral de webshop bestellingen uit gesorteerd en verstuurd.

Vanaf begin 2021 hebben wij de particuliere verkoop site KwaliteitsPlanten.nl overgenomen. Daarnaast zijn wij ook de samenwerking aangegaan met Ubbink, dat nu locatie Meddo heet. Deze locatie gaat zich voornamelijk specialiseren in het stekken van de planten.

Onze visie

  • Wij vinden het belangrijk om goed om te gaan met zowel onze mensen als de natuur. Daarom is onze visie respect voor mens en natuur.
  • Onze afnemers zien wij als relaties die wij willen helpen en niet als klanten die wij iets moeten verkopen. Om dit te kunnen moet onze productkennis erg groot zijn en zal er continue gewerkt moeten worden aan het op peil houden van deze kennis.

  • Wij hebben als doel om de kwaliteit en de soortechtheid van de planten te waarborgen en ons product op de door de klant gewenste kwaliteit te leveren. Daarnaast is het in onze optiek belangrijk om een positieve economie te stimuleren en te zorgen voor gezonde prijzen.

  • Wij willen een fijne werkplek voor alle werknemers met voldoende uitdagingen, toegesneden op ieders specifieke capaciteiten creëren.

  • Daarnaast vinden we maatschappelijke betrokkenheid een kernwaarde die wij in de besluitvorming op elk niveau zwaar laten meewegen. Op lokaal niveau doen we dit door intensief samen te werken met het DCW-bedrijf van gemeente Enschede.
  • Duurzaamheid wordt steeds belangrijker op onze kwekerij, daarom proberen we steeds bewuster te telen. Zo zijn wij bezig met een proef met veenvrije potgrond om het milieu te ontlasten. Ook hebben we onlangs de eerste stappen richting zelfvoorziening gezet door zonnepanelen op ons dak te plaatsen.

Toekomstbeeld

Wij zijn het bedrijf aan het klaar maken voor de toekomst. Zo werken we onder andere aan het sterker maken van het managementteam waarbij het verjongen van de leiding een belangrijk aandachtspunt is. Daarnaast zijn wij bezig om nieuwe mensen op te leiden om zo onze kennis over te dragen. Omdat we geen software konden vinden dat aansloot bij onze behoefte, zijn we zelf onze eigen ICT-software aan het ontwikkelen. Ook hebben we een automatiseringsafdeling opgezet, om ons bedrijf toekomst klaar te maken.

Onze locaties

Vaste plantenkwekerij Heutinck heeft vijf locaties, waarvan vier in Nederland en een in Duitsland.

Borculo

Wessel van Eylllaan 3
7271NT Borculo, Nederland
+31(0)545-274164 Niet geopend voor particulieren

Nordkirchen (DE)

Zur Lindert 21
59394 Nordkirchen, Duitsland
+49-2596-93973 Niet geopend voor particulieren

Enschede

Blijdensteinbleekweg 30
7524DD Enschede, Nederland
+31(0)53-4803530 Niet geopend voor particulieren

Borculo (Needseweg)

Needseweg 31
7271AB Borculo, Nederland
+31(0)545725000 Niet geopend voor particulieren

Meddo

Oostendorperdiek 3
7104BR Winterwijk Meddo, Nederland
+31(0)545-274164 Niet geopend voor particulieren